Na hlavný obsah

A parlament megszavazta a Büntető törvénykönyv módosítását

A parlamenti képviselők csütörtökön este jóváhagyták a sokat bírált Büntető törvénykönyv módosítását. A legfontosabb változás, hogy megszűnik a Speciális Ügyészi Hivatal, módosul a kár magasságának meghatározása a bűncselekmények esetében és rövidül az elévülési idő is.

A parlament megszavazta a Büntető törvénykönyv módosítását
Foto: SITA/Milan Illík

A parlament gyorsított eljárásban tárgyalt a törvényről, de a vita már hetek óta tart. Az ellenzéki képviselők a vita elejétől fogva tüntetéseket szerveztek az ország nagyobb városaiban, a törvény ellen tiltakozva. Leginkább azért bírálják a módosítást, mert az jelentősen enyhítené a büntetéseket a gazdasági és korrupciós bűncselekények esetében.

A második legerősebb kormánypárt, a Hlas-SD. A Hlas, szóvivőjén keresztül azt üzente, a módosításnak köszönhetően a szlovákiai büntetőjog a fejlett európai országok büntetőjogához lesz hasonló.

„A módosítás nagyobb teret ad a független bíróságoknak arra, hogy objektíven ítéljenek meg minden egyes esetet. Az emberi egészség és élet elleni bűncselekményeket szigorúbban kell büntetnünk, mint a gazdasági vagy más jellegű bűncselekményeket“– tájékoztatott Karolína Ducká a Hlas szóvivője.

Az ellenzéki KDH szerint azonban ezzel a szavazással a parlament a lehető legméllyebbre süllyedt. Ján Horecký úgy véli, itt már nem politika harcról van szó, hanem emberéletekről. Mária Kolíková az SaS képviselője pedig azt mondta, bízik abban, hogy az alkotmánybíróságnak lesz elég oka a törvénymódosítás leállítására, még mielőtt az érvénybe lépne. (TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban