Na hlavný obsah

Március 23-án, szombaton tartják Szlovákiában a közvetlen államfőválasztás első fordulóját

Ezt Peter Pellegrini (Hlas), a szlovák parlament elnöke hétfő kora délután jelentette be.

Március 23-án, szombaton tartják Szlovákiában a közvetlen államfőválasztás első fordulóját
Foto: TASR

Ha szükség lesz rá, a második fordulót április 6-án, ugyancsak szombaton tartják. A jelölteknek további 21 napja van az indulás bejelentésére, ehhez 15 képviselő vagy 15 ezer állampolgár aláírását kell összegyűjteniük.

Pellegrini újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, személyesen döntött már arról, hogy indul-e az elnökválasztáson, de tekintettel pártja, a Hlas és a kormánykoalíció egységére csak január 19-én, Besztercebányán tesz erről bejelentést.

Peter Pellegrini azt is elmondta, hogy a hivatalos bejelentés után sem mond le sem a pártelnöki, sem a házelnöki posztról. Erre csak az esetleges megválasztása után kerül majd sor. „Ha megválasztanak államfőnek, mindent megteszek, hogy eleget tegyek a törvénynek, vagyis hogy az államfő pártok feletti legyen,” hangsúlyozta a Hlas elnöke.

Eddig már több személy is bejelentette indulási szándékát az elnökválasztáson, mégpedig Ivan Korčok diplomata, akit a legerősebb ellenzéki párt a Progresszív Szlovákia támogat, Ján Kubiš volt külügyminiszter, Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, Forró Krisztián a Magyar Szövetség elnöke, Miroslav Radačovský az SNS európai uniós képviselője, valamint Beáta Janočková és Marta Čurajová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban