Na hlavný obsah

Šimečka: A kormánynak vissza kellene vonnia a Büntető törvénykönyvre vonatkozó törvénymódosítását

A kormánynak vissza kellene vonnia a Büntető törvénykönyvre vonatkozó törvénymódosítását. Már az Európai Ügyészség (EPPO) is figyelmeztetett, hogy Szlovákiában veszélyben van a jogállamiság, ami az uniós támogatások folyósításának a felfüggesztéséhez vezethet - jelentette ki Michal Šimečka parlamenti alelnök, a PS elnöke.

Šimečka: A kormánynak vissza kellene vonnia a Büntető törvénykönyvre vonatkozó törvénymódosítását
Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetése elleni tüntetésen 2023. december 7-én, Pozsonyban. Foto: SITA/Jana Birošová

Hozzátette: a módosítás jóváhagyása minimálisra csökkentené az uniós pénzekkel elkövetett csalások felderítésének esélyét és üldözését, illetve elvágná az Európai Ügyészség kapcsolatát a hatóságainkkal. Šimečka ezért ismét felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a módosítást.

Ugyanakkor elutasította Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kijelentéseit, melyek szerint az ellenzék és az ellenzéki uniós képviselők az Európai Bizottsághoz fordultak, és ártanak Szlovákiának.

Laura Kövesi, az Európai Ügyészség elnöke szerint a szlovák kormány tervezett lépései „amnesztiát“ jelentenek az EU pénzügyi érdekeit érintő csalások vizsgálat alatt álló, jelentős számú ügyében.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban