Na hlavný obsah

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel

Mintha sikerülne szabotálni a Fico-kormány büntetőkódexben tervezett változtatásait a gyengének és töredezettnek mondott ellenzéknek, miközben a kormányfő vállalhatatlan stílusban beszél a kormányon kívüli pártokról és vezetőiről. Mindeközben megvan a szlovákiai magyarok köztársasági elnökjelöltje, sőt lehet, hogy kettő is lesz belőle

Belpolitikai összefoglaló Szilvássy Józseffel
Foto: SITA, Facebook

A tördezettnek és gyengének vélt ellenzék, mintha sikeres lenne a kormány büntetőkódexben tervezett módosításainak megakasztásában. A kormánykoalíció több fontos tervezetet akar úthenger módjára elfogadtatni még az év vége előtt, ezek közül a legjelentősebb a Speciális Ügyészség megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslat, azonban az ellenzék az obstrukcióval hátráltatja a kormányzat törekvéseit. Ezek az akadályozások azonban gátat szabhatnak a jövő évi költségvetés elfogadásának.

Az Európai Parlament padsoraiban ülő ellenzéki képviselők is próbálják megakadályzni a Speciális Ügyészség megszüntetését. Már felmerült az, hogy ha csorbát szenved az igazságszolgáltatás vagy a bűnüldözés, akkor elzárhatják a Szlovákiának szánt pénzcsapokat. Robert Fico miniszterelnök erre úgy reagált, hogy az ellenzék színeiben gazdasági hazaárulók tevékenykednek Brüsszelben és egyenesen „szlovák patkányokként“ hivatkozott rájuk.

A jövő évi államfőválasztás is számos érdekességet tartogat. Peter Pellegrini házelnök még nem jelentette be, hogy jelölteti-e magát köztársasági elnöknek, viszont úgy tűnik megvan a szlovákiai magyarok szavazataiért a nemzetiségre apellálva jelentkező államfő-jelölt A Magyar Szövetség a tisztújító konferenciáján Forró Krisztiánt jelölte erre a pozícióra. Mindeközben Hamran István, volt rendőrfőkapitány is belebegtette, hogy megméretettné magát a jövő évi elnökválasztáson.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban