Na hlavný obsah

Az Európai Parlament szerdai Strasbourgi plenáris ülésén a Fico-kormány lépéseiről vitáztak a képviselők

Didier Reynders igazságügyi biztos aggodalmát fejezte ki a Speciális Ügyészség tervezett megszüntetésével, valamint egyéb, az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosításokkal kapcsolatban.

Az Európai Parlament szerdai Strasbourgi plenáris ülésén a Fico-kormány lépéseiről vitáztak a képviselők
Didier Reynders igazságügyi biztos Foto: SITA/AP

A biztos mellett több illetékes is felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság habozás nélkül lépéseket tesz majd a szlovák kormány ellen a jogállamiság sérülése, vagy az uniós jog előírásainak megszegése esetén. Reynders szerint Robert Fico szlovák miniszterelnök láthatóan Orbán Viktor magyar miniszterelnök megkérdőjelezhető politikai lépéseit másolja. Sophie in’t Veld holland liberális EP képviselő az ülés során a kormány azon lépéseire is felhívta a figyelmet, melyek az újságírók információkhoz való hozzáférését korlátozzák.

Az EP szocialista frakciójának lengyel képviselője, Lukasz Kohut kiemelte, nem szeretné, ha bármi közük lenne olyan pártokhoz, melyek szocialistának nevezik magukat, közben LMBT+-ellenes gyűlöletkampányt és oroszbarát politikát folytatnak.

Az ellenzékben helyet foglaló KDH EP-képviselője, Ivan Štefanec emlékeztetett, hogy a Speciális Ügyészség megszüntetése megbénítaná az olyan, Ficohoz közel álló személyek elleni nyomozást, mint többek között Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány, vagy épp a Kuciak-gyilkosság ügyében is gyanúsított Marian Kočner.

Az Európai Bizottság még december ötödikén küldött levelet a szlovák kormánynak, arra kérve őket, hogy legalább ne gyorsított eljárásban fogadják el az említett törvényjavaslatokat. A kormány válasza alapján azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a módosítások január 15-ig elfogadásra kerüljenek. Fico a szerdán történtektekért az ellenzéket tette felelőssé, szerinte ugyanis valótlan dolgokat állítanak a törvénymódosítással kapcsolatban, egyben kiemelte, hogy a kormányt semmi sem akadályozza annak gyorsított elfogadásában.

(tasr, denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban