Na hlavný obsah

Nők még mindig kevesebbet keresnek mint a férfiak

2023-ban a nők átlagosan 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, közölte az Európai Bizottság.

Nők még mindig kevesebbet keresnek mint a férfiak
Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa Foto: TASR

Az egyenlő bérezés napja alkalmából, ami idén november 15-ére esik, az Európai Bizottság statiszitkát adott ki, miszerint az Európai Unióban a nők még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak: a nemek közötti átlagos bérszakadék 13 százalék.

Az egyenlő bérezés napjának dátuma azt szimbolizálja, hogy a nőknek hány plusz napot kell dolgozniuk az év végéig ahhoz, hogy megkeressék azt, amit a férfiak ugyanabban az évben keresnek.

„Az egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért történő egyenlő bérezés az EU egyik alapelve. Ezt az 1957-es Római Szerződésben rögzítették“ – mondta el Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke és Helena Dalli, az esélyegyenlőségért felelős európai biztos.

A nemek közötti bérszakadék megszüntetése terén elért haladás stagnál, a nemi sztereotípiák továbbra is hatással vannak a nőkre és a férfiakra az élet minden területén, így a munkahelyeken is.

A bérek átláthatóságáról szóló irányelv idén június elején lépett hatályba. Ez abban is segít a munkaadókat, hogy felmérjék, fizetési szerkezetük a gyakorlatban megfelel-e az egyenlő bérezés elvének.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban