Na hlavný obsah

Közel 4 és fél millió euróba kerülnek majd a következő két évben a Sajó tisztaságára vonatkozó intézkedések

A szennyezett Sajó folyó helyreállításával kapcsolatos, a következő két évre vonatkozó intézkedések közel 4 és fél millió euróba fognak kerülni

Közel 4 és fél millió euróba kerülnek majd a következő két évben a Sajó tisztaságára vonatkozó intézkedések
Ökológiai katasztrófa a Sajón Foto: TASR

Mindez a Környezetvédelmi Minisztérium által benyújtott javaslatból derült ki, melyben kiemelésre került az is, hogy az idei évben ezek a költségek megközelítették az 1,8 (tized) millió eurót. A szaktárca azt javasolja, hogy az elkövetkező időszakban továbbra is kísérjék figyelemmel a folyó és a közvetlen közelében található területek szennyezettségének állapotát, azt követően, hogy a beszivárgó bányavíz korábban ökológiai katasztrófát okozott.

Az így szerzett információk alapján a Vízgazdálkodási kutatóintézet várhatóan a jövő évre elkészít majd egy, a folyó újjáélsztésével kapcsolatos akciótervet, emellett pedig a környéken működő bányák szennyvizeinek kibocsájtását is hosszútávú szigorúbb szabályokhoz kötik majd, külön figyelmet fordítva a vas, a nikkel, az arzén és egyéb mérgező anyagok eltávolítására.

A Sajó még a tavalyi év februárjában, a korábban az Alsósajó községben működő Siderit bányavállalat egyik bányájából átszivárgó bányavíz miatt vált vörössé és számos olyan mérgező anyag került bele, ami halálos kimenetelű volt a folyó egyes élőlényeire. Ezzel összefüggésben a kormány ökológiai szükségállapotot hirdetett a Rozsnyói, a Nagyrőcei, valamint a Rimaszombati járásokban, melyeken átfolyik a folyó.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban