Na hlavný obsah

Örményország szerint Azerbajdzsán etnikai tisztogatást követ el Hegyi-Karabahban

Örményország ENSZ-nagykövete csütörtökön Genfben azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy etnikai tisztogatást és emberiség elleni bűncselekményeket követ el a Hegyi-Karabah örmény enklávé ellenőrzésére irányuló erőfeszítései során.

Örményország szerint Azerbajdzsán etnikai tisztogatást követ el Hegyi-Karabahban
Hegyi-Karabah zászlaja. Foto: SITA/AP

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában felszólalva Andranik Hovhannisyan örmény nagykövet emlékeztetett arra, hogy Örményország már korábban is figyelmeztetett a „küszöbön álló etnikai tisztogatásra“ Hegyi-Karabahban, hangsúlyozva, hogy az „éppen most zajlik“.

„A Hegyi-Karabahban élő civilek csapdába estek, és nincs lehetőségük az evakuálásra, mivel Azerbajdzsán továbbra is elzárja az egyetlen menekülési útvonalat, amely Örményországgal köti össze őket“ – mondta a nagykövet.

Az örmény szeparatisták szerdán beleegyeztek abba, hogy leteszik a fegyvert, véget vetve ezzel az azerbajdzsáni hadsereg villámgyors szárazföldi hadműveletének Karabah területén.

Dilara Abdullayeva, Azerbajdzsán képviselője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában szintén felszólalt, hangsúlyozva, hogy országa „helyi terrorellenes intézkedések meghozatalára kényszerült“, és kitartott amellett, hogy az azerbajdzsáni katonák „kizárólag illegális katonai alakulatokat és erődítményeket vettek célba“.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban