Na hlavný obsah

A Via Iuris és a Zastavme korupciu értékelték a politikai pártok programjait

A Via Iuris szervezet és a Zastavme korupciu alapítvány értékelte a politikai pártok programjait a parlamenti választások előtt a jogállamiság és a korrupció elleni küzdelem szempontjából. A legjobb értékelést a Demokrati programja kapta, amely 94 százalékban egyezik a Via Iuris és a Zastavme korupciu ajánlásaival.

A Via Iuris és a Zastavme korupciu értékelték a politikai pártok programjait
Eduard Heger a Demokrati párt megalakítása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón 2023. március 7-én. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ezt követte a PS 72 százalékkal, a KDH 56 százalékkal, az SaS 50 százalékkal, a Szövetség 28 százalékkal és a Hlas-SD 17 százalékkal. Az OĽANO a priatelia, Za ľudí és Kresťanská únia kolaíció 6 százalékot, a Smer-SD és a Sme rodina programja 0 százalékot kapott. A Republika és az SNS végzett a legrosszabb minősítéssel, amelyek egyértelműen kinyilvánítják, hogy korlátoznák a civil társadalom jogait.

A szervezetek azokat a pártokat értékelték, amelyek az elmúlt hónapokban legalább három százalékot szereztek a közvélemény-kutatásokban. Azt figyelték, milyen megoldásokat javasoltak többek közt a büntetőtörvénykönyv 363. paragrafusának módosítása, az ügyészség reformja, a jogalkotási folyamat módosítása, az újságírók védelme, a hibrid fenyegetések elleni intézkedések, az építési engedélyezési eljárás reformja vagy a vagyonnyilatkozatok kapcsán.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban