Na hlavný obsah

Az államfő megemlékezett a holokauszt áldozatairól

Zuzana Čaputová a Szeredi Holokausztmúzeumban emlékezett meg a holokauszt és rasszista erők áldozatainak napjáról. A szeptember 9-én tartott emléknap alkalmából az államfő a holokauszt túlélőivel, a zsidó közösség tagjaival és szeredi iskolásokkal közösen helyezett el virágcsokrokat azon a helyen, ahonnan a II. világháborúban a foglyokat koncentrációs táborokba hurcolták.

Az államfő megemlékezett a holokauszt áldozatairól
Foto: Zuzana Čaputová/Facebook

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy emlékezni kell a holokauszt történelmi körülményeire és annak a társadalomra, valamint az egyének életére gyakorolt hatására.

Kifejtette, szeptember elején emlékezünk arra a napra, amikor 1941-ben az úgynevezett Szlovák Állam kormánya elfogadta a zsidó kódexet – a saját polgárai ellen irányuló, rendkívül kegyetlen intézkedések sorát. Ezzel egyértelműen a náci Németország mellé állt.

“Ma már tudjuk, hogy ez a deportálások előzménye volt“ – mondta. Zuzana Čaputová szerint most is fel kell ismerni, hogy minden szörnyűséget egy gyűlölködő gondolat, majd gyűlölködő szavak előznek meg, és ezek gyűlölködő tettekhez és áldozatokhoz vezetnek.

“Nagyon nehéz, feszült időket élünk, és a közéletben érezhetőek a gyűlölet megnyilvánulásai, amelyeket gyűlölködő gondolatok előztek meg. Ne feledjük, hogy ezek veszélyesek és gyűlölet-bűncselekményekhez vezethetnek“ – hangsúlyozta az államfő.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban