Na hlavný obsah

Ivan Korčok indul az elnökválasztáson

Ivan Korčok korábbi külügyminiszter szerdán a saját weboldalán bejelentette, hogy polgári jelöltként indul a jövőre esedékes köztársaságielnök-választáson, emellett szerdai besztercebányai sajtótájékoztatóján több részletet is elárult.

Ivan Korčok indul az elnökválasztáson
Foto: SITA/Jakub Julény

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a parlamenti választásokig távol marad saját kampányától, valamint, hogy egyelőre nem tárgyalt a politikai pártok képviselőivel támogatásukról. Korčok saját szavaival élve úgy gondolja, Szlovákia évek óta „vergődik“, ezért muszáj kiutat találni a stagnálásból.

Elmondta, hogy értékei a Szlovákia iránti odaadás, a jogállamiság elvei, a tolerancia, valamint az országban élő valamennyi demokratikus politikai nézet és kisebbség tisztelete, emellett különösen fontosan tartja az 1989-es rendszerváltás által közvetített jövőképet is. A gazdasági és szociális ügyek mellett az egészséges hazaszeretetet is népszerűsíteni akarja, ami mellett szerinte megfér az európaiság is.

Az ország alkotmánya kimondja, hogy annak, aki köztársasági elnöki posztért szeretne indulni vagy a parlament 15 tagjának támogatásával, vagy 15 ezer lakossági aláírással kell rendelkeznie, melyet az elnökválasztás kihirdetését követően legkésőbb 21 napon belül kell leadnia.

(denník, tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban