Na hlavný obsah

Ankara: az ENSZ BT nyilatkozata a ciprusi helyzetről elrugaszkodott a valóságtól

Ahelyett, hogy "pozitívan járulna hozzá a problémához", csak bonyolítja a folyamatot - közölte Törökotszág.

Ankara: az ENSZ BT nyilatkozata a ciprusi helyzetről elrugaszkodott a valóságtól
Ciprus Foto: https://www.difesa.it/

A török külügyminisztérium kedden dühösen reagált az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyilatkozatára, amelyben elítélték a ciprusi demilitarizált övezetben Cipruson tartózkodó békefenntartók elleni ciprusi török támadásokat. A TASR az AFP-től vette át a jelentést.

A 15 tagú ENSZ BT nyilatkozata „teljesen elrugaszkodott a valóságtól“, és ahelyett, hogy „pozitívan járulna hozzá a problémához“, csak bonyolítja a folyamatot – közölte a török diplomácia.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó erői (UNFICYP) pénteken közölték, hogy a szigeten tartózkodó török erők fizikailag megtámadták az UNFICYP tagjait, akik megpróbálták megakadályozni egy út építését, amely a szigetet görög és török részre osztó demilitarizált övezetbe hatol. Az incidens a Lárnaka melletti Pyla falu közelében történt, amelynek egy része az ütközőzónán belül fekszik. Négy ENSZ-békefenntartó megsérült.

Az ENSZ BT kijelentette, hogy „a békefenntartók elleni támadások a nemzetközi jog szerint bűncselekménynek minősülhetnek“. Ankara viszont provokációval vádolja az UNFICYP tagjait.

„Az útépítési munkálatok bejelentése jó előre megtörtént. Ebben az esetben a feszültség oka az UNFICYP katonáinak fizikai beavatkozása volt az útépítésbe“ – írta a török külügyminisztérium.

Az ENSZ ciprusi missziója még csütörtökön figyelmeztette a Ciprus törökök által megszállt részén lévő hatóságokat, hogy „engedély nélküli építkezések folynak az ENSZ ütközőzónájában“. A szóban forgó út építése „ellentétes az ENSZ BT határozataival, és az ENSZ ütközőzónájában a status quo megsértését jelenti“ – áll az ENSZ BT közleményében.

Szlovákia 2001 óta tagja az UNFICYP-nek. A pénteki incidensben a szlovák fegyveres erők (SAF) közlése szerint szlovák katona nem sérült meg.

Ciprus 1974 óta a Törökország által megszállt északi részre és a nemzetközileg elismert, görög uralom alatt álló Ciprusi Köztársaságra, az EU tagállamára van felosztva. A török hadsereg annak idején azért szállta meg a sziget északi részét, mert a ciprusi görög nacionalisták államcsínyt hajtottak végre, hogy a szigetet Görögországhoz csatolják.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban