Na hlavný obsah

Szlovén miniszterelnök: Az áradások több milliárd eurós kárt okoztak

Robert Golob szlovén miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az országot az elmúlt napokban sújtó áradások több milliárd euróra becsült kárt okoztak. Kormánya intézkedéseket fog hozni a leginkább érintett háztartások és vállalkozások megsegítésére.

Szlovén miniszterelnök: Az áradások több milliárd eurós kárt okoztak
Foto: SITA/AP

A felhőszakadások és áradások az ország északi, nyugati és középső részét sújtották. Ott házakat és vállalkozások épületeit rombolták le, és pusztítást végeztek az infrastruktúrában. Augusztus 4, péntek óta hat ember halt meg a viharos időjárás következtében, köztük két holland állampolgár, akik a jelentések szerint villámcsapás következtében vesztették életüket. A hétvégén több ezer lakost evakuáltak otthonából.

Hétfőn Golob miniszterelnök egy televíziós beszédben bejelentette, hogy kabinetje kedden tervet fogad el a természeti katasztrófa által leginkább sújtott háztartások és vállalkozások megsegítésére. Szlovénia környezetvédelmi hatósága hétfőn közölte, hogy az áradások kezdtek visszahúzódni, de az ország egyes területei még mindig el vannak vágva a világtól.

A ljubljanai kormány vasárnap aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát a hatalmas áradások miatt, és kérte, hogy küldjenek építőipari gépeket. A horvát kormány hétfőn úgy döntött, hogy a következő 24 órában elküldi a szükséges építőipari gépeket a szomszédos országba.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter és szlovén kollégája, Tanja Fajon ma az árvíz sújtotta észak-szlovéniai területekre látogat.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban