Na hlavný obsah

23 milliárd dollárnyi adósságot enged el Oroszország afrikai országoknak

Oroszország afrikai országok összesen 23 milliárd dollárnyi adósságát engedi el - jelentette ki ma Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári orosz-afrikai csúcstalálkozó zárónapján a TASzSz ügynökség szerint.

23 milliárd dollárnyi adósságot enged el Oroszország afrikai országoknak
Foto: TASR

Egyben, akárcsak tegnap, úgy ma is gabonaszállítást ígért az afrikai országoknak. Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök ugyanakkor felszólította a csúcson Putyint, hogy újítsa meg – az ukrán gabona exportját biztosító – tavaly megkötött gabonamegállapodásokat, amelyből Moszkva nemrégiben kilépett.

Kijev szerint azóta Oroszország ismételten támadja az ukrán kikötőket és más olyan infrastruktúrát, amely Ukrajnából származó élelmiszerek exportját szolgálja. Putyin biztosította az afrikai vezetőket arról, hogy Oroszország a mezőgazdasági termékek „megbízható“ szállítója lesz, és akár ingyen is importál majd orosz gabonát és egyéb mezőgazdasági termékeket a legszegényebb országokba és régiókba.

Csütörtökön megígérte, hogy Oroszország több ezer tonna gabonát szállít több hónapig ingyen Szomáliába, Zimbabwébe, Burkina Fasóba és Eritreába.

(ctk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban