Na hlavný obsah

Egyszerűsítené a medvekilövések engedélyeztetését a KDH

A KDH szerint egyszerűsíteni kellene a medvék kilövéséhez szükséges engedélyek megszerzésén, mivel ez a folyamat állításuk szerint jelenleg akár hetekig is eltarthat. Emellett kvóták bevezetését javasolják, amelyek bizonyos fokig engedélyeztetnék a védett állatok vadászatát.

Foto: SITA/AP

Marián Čaučík a KDH elnökhelyettese szerint Turócban több, mint egy hónapig kellett várni kilövési engedélyre a környezetvédelmi minisztériumtól, miközben egy medve folyamatosan az emberek által lakott területet veszélyeztette. Szerinte ilyen esetben azonnali engedélyezésre lenne szükség.

Čaučík ezzel kapcsolatban azt is kiemelte, hogy azonnali megoldásnak kellene születnie, hiszen jelenleg számos gyermek- és ifjúsági tábort szerveznek olyan terülteken, ahol a medvék túlzott jelenétének akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Eközben Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter is a medvékkel kapcsolatos problémák megoldását sürgette, külön kitérve arra, hogy az esetleges kvótának olyan populációt kell fenntartania, amit lehetséges kordában tartani.

Külön kitért arra, hogy az Ódor Lajos miniszterelnök által vezetett kormány több tagja is a megoldást sürgeti, mivel sok ember hétköznapi életét veszélyezteti a megszaporodott medvepopuláció.

Jozef Bíreš mezőgazdasági miniszter a helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, nem tekintettek rá elég nagy problémaként, ez pedig most megbosszulja magát.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban