Na hlavný obsah

Törökország októberig nem ratifikálja Svédország NATO-tagságát

A törökök ősszel szavaznak Svédország NATO-csatlakozásáról.

Törökország októberig nem ratifikálja Svédország NATO-tagságát
Foto: SITA/AP

Törökország október előtt nem fogja ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását – közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján.A török elnök kijelentette, hogy a parlament őszi, októberi ülésszakának kezdetekor terjeszti az ankarai törvényhozás elé a javaslatot.

„Két hónapos parlamenti szünet van“ – érvelt Erdogan. Hozzátette, miután októberben visszatérnek a parlamentbe, a képviselőknek „számos más törvényjavaslatot is meg kell vitatniuk“.

A török elnök elmondta, egy új megállapodás értelmében Svédország a már korábban megfogalmazott, terrorellenes lépésekre vonatkozó török elvárásokon túl Törökország európai uniós csatlakozását illetően a vámunió frissítését és a schengeni vízummentesség ügyét is aktívan támogatni fogja.

Hétfőn, egy nappal a NATO-csúcstalálkozó kezdete előtt Erdogan váratlanul attól tette függővé Svédország NATO-csatlakozásának támogatását, hogy újrainduljanak a tárgyalások Törökország európai uniós csatlakozásáról.

Több ország vezetője ezt két, egymástól független kérdésként utasította el. Erdogan, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök ezt követő találkozója után Stoltenberg bejelentette, hogy Erdogan beleegyezett abba, hogy Svédország csatlakozását a lehető leghamarabb a török parlament elé terjessze.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban