Na hlavný obsah

Európai turnéra indult Joe Biden amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök szerint Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben.

A Marine One Joe Biden amerikai elnökkel a fedélzetén leszáll az Egyesült Államok egyesült királyságbeli nagyköveti rezidenciájánál, a Winfield House-nál 2023. július 9-én.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, joe Biden erről Európába utazása előtt beszélt egy tv-interjúban a CNN-ben.

Biden ugyanakkor kijelentette, hogy miközben az ukrán NATO-tagságról szóló vita a szövetségen belül korai, az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is eljuttatják a biztonsági támogatást és fegyverzetet Volodimir Zelenszkij elnökhöz és haderejéhez, ami ahhoz szükséges, hogy az ország be tudja fejezni a háborút Oroszországgal.

Az amerikai elnök július 9-én, vasárnap Európába utazott, ahol július 10-én, hétfőn Londonban találkozik III. Károly királlyal és tárgyal Rishi Sunak miniszterelnökkel, majd Vilniusba megy a NATO csúcstalálkozójára, ahonnan Helsinkibe utazik, hogy július 13-án, csütörtökön részt vegyen az Egyesült Államok és az északi országok vezetőinek csúcsán.

Biden Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is megbeszélést folytat, jelentették be Ankarában a két politikus telefonbeszélgetésé után, mely során Svédország NATO-tagságáról, a török F-16-os vadászgépek modernizálásáról és az ukrajnai helyzetről tárgyaltak.

(MTI, ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban