Na hlavný obsah

A Korán égetésének nemzetközi tiltását követeli több tucat iszlám ország

A kiáltványban az áll, hogy „a Korán megszentségtelenítése és Mohamed próféta sértegetése nem az iszlamofóbia szokásos esete..."

A Korán égetésének nemzetközi tiltását követeli több tucat iszlám ország
Foto: SITA/AP

Az iszlám hit védelmét képviselő OIC nevű szervezet 57 olyan országot tömörít, ahol a lakosság többsége muszlim. Együttes lélekszámuk közel 2 milliárd fő. A szervezetnek olyan országok is tagjai, akik amúgy súlyos ellentétekben állnak egymással.

A Szaúd-Arábiai székhelyű szervezet nemzetközi jogszabályt sürget a Korán nyilvános elégetésének és megszégyenítésének betiltására bárhol a világon.

A szervezet elnöksége vasárnapi rendkívüli ülése után adta ki felhívását Dzsiddában. A kiáltványban az áll, hogy „a Korán megszentségtelenítése és Mohamed próféta sértegetése nem az iszlamofóbia szokásos esete. A nemzetközi közösségnek olyan törvényeket kell hoznia és végrehajtania, amelyek kifejezetten tiltják a vallási gyűlölet gerjesztését”.

A kiáltvány közvetlen előzménye a múlt heti stockholmi eset, amikor egy iraki keresztény szélsőséges széttépte és szalonnával tűzdelte meg a Korán egy példányát, majd elégette. A véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva a svéd közigazgatósági bíróság nem engedte meg, hogy a rendőrség betiltsa az eseményt.

Mint korábban is, az égetés felháborodást váltott ki az iszlám hitű lakosságban Európában, és szerte a világon. Ennek hordereje most azért jóval nagyobb, mert Svédország NATO-csatlakozása is közvetlen veszélybe kerülhet, ha erre hivatkozva Törökország megtagadja a tagállami hozzájárulást, azaz megvétózza.

Tovább ront a helyzeten, hogy az égetésre az iszlám egyik legfontosabb ünnepsorozata, az Eid al-Adha idején került sor, ami Ábrahám próféta áldozatvállalására emlékezik.

A vasárnapi ülésen különös figyelem fordult Törökország képviselője felé, aki szerint elfogadhatatlan, hogy Svédország ne tegyen lépéseket a szent értékek elleni támadásokkal szemben, a szólás- és véleményszabadsággal leplezve. Mehmet Metin Eker hozzátette, hogy „küzdöttünk a svéd hatóságokkal, hogy megtegyék a szükséges jogi intézkedéseket a bűncselekmény elkövetőivel szemben, de hiába. Ezért a nemzetközi közösségtől kell kérnünk, hogy intézkedjen az ilyen provokatív cselekmények megelőzéséről”.

 (https://hu.euronews.com/)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban