Na hlavný obsah

Smer-SD, Hlas-SD, PS sorrend jött ki a Median legfrissebb felmérésén

Amennyiben május és június fordulóján parlamenti választásokat rendeztek volna Szlovákiában, azt a szavazatok 18%-ával a Smer-SD nyerte volna meg. A második helyen a Hlas-SD (14,1%), a harmadikon a Progresívne Slovensko (11,6%) zárt volna – derül ki a Median SK felméréséből.

Illusztrációs felvétel
Foto: Shutterstock

A negyedik helyet a Republika (8,2%) foglalta volna el, majd az OĽaNO (7,1%), a Sme rodina (7%) és az SaS következett volna (6,6%), de parlamentbe jutott volna a KDH (6,5%) is.

A törvényhozás küszöbét nem sikerült volna ugyanakkor átlépnie a Demokrati (4,7%), az SNS (4,6%), a Kotlebovci-ĽS Naše Slovensko (3%) és a Za ľudí (1,5%) pártoknak. A fennmaradó pártok együttesen a szavazatok 7,1%-t szerezték volna meg.

A megkérdezettek 65%-a válaszolta azt, hogy részt vesz a választáson, míg 8%-uk valószínűleg nem. A lakosság 27%-a biztosan nem megy el szavazni.

Az eredmény alapján a Smer-SD-nek 34, a Hlas-SD-nek 27, a Progresívne Slovenskónak 22, a Republikának 16 képviselője lett volna. Az OĽaNO, a Sme rodina és az SaS egyaránt 13 mandátumot szerezett volna, míg a KDH 12 képviselőt küldhetett volna a törvényhozásba.

Közvélemény-kutatását a Median SK 1 036 megkérdezett személy bevonásával, 2023. május 15-e és június 20-a között végezte.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban