Na hlavný obsah

Bizonyos gyógyszerek szedése növelheti a bőr napérzékenységét

Ilyenek pl. egyes antibiotikumok, retinoidok, antidepresszánsok, antiepileptikumok, onkológiai gyógyszerek, vérnyomás-, cukorbetegség- és magas koleszterinszint elleni gyógyszerek, gyulladáscsökkentők.

Bizonyos gyógyszerek szedése növelheti a bőr napérzékenységét
Az Országos Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) pozsonyi székháza. Foto: TASR/Martin Baumann

Bizonyos gyógyszerek szedése növelheti a bőr érzékenységét a napfényre vagy a szoláriumra, ami kiütéseket, bőrpírt, duzzanatot vagy égési sérüléseket okozhat. Ezért fontos, hogy korlátozzuk a napon tartózkodást, és használjunk napvédő krémet akkor is, ha nem tartózkodunk közvetlen napfényen. Erre figyelmeztetett az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal közösségi oldalán.

„Az ilyen érzékenységet okozó gyógyszerek közé tartoznak például egyes antibiotikumok, retinoidok, antidepresszánsok, antiepileptikumok, onkológiai gyógyszerek, vérnyomás-, cukorbetegség- és magas koleszterinszint elleni gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, beleértve a vény nélkül kapható szereket, kenőcsöket és krémeket, valamint az orbáncfű tartalmú gyógynövénykészítmények“ – magyarázta az intézet.

A bőr fokozott napérzékenysége negatívan befolyásolhatja az olyan hosszú távú bőrbetegségeket is, mint az atópiás dermatitis, a pikkelysömör vagy a herpesz.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban