Na hlavný obsah

Megtalálták az eltűnt Titan merülőhajó roncsait

Megtalálták az eltűnt Titan merülőhajó roncsait a Titanic közelében - közölte az amerikai parti őrség.

Megtalálták az eltűnt Titan merülőhajó roncsait
A képen az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush, amint 2018. szeptember 12-én előbújik az OceanGate Cyclops 1 tengeralattjáróból a San Juan-szigeteken. Az Atlanti-óceánon 2023. június 20-án a mentőegységek versenyt futottak az idővel, hogy megtaláljanak egy eltűnt tengeralattjárót, még mielőtt a fedélzetén tartózkodó, a Titanic roncsait dokumentálni indult 5 embernek, köztük Stockton Rushnak, elfogyna az oxigénje. Foto: SITA/AP/The Seattle Times/Alan Berner

A roncsokat a Titanic maradványaitól mintegy 490 méterre fedezték fel, 3800 méteres mélységben. A roncsdarabok között azonosították a Titan egyik talprészét és hátsó borításának egy darabját is. A merülőhajó tulajdonosa, az OceanGate vállalat a legfrissebb információk kapcsán hivatalos közleményében elismerte, hogy a Titan utasai életüket vesztették.

Feltételezések szerint a víznyomás roppantotta össze a kabint. A hajó június 18-án, vasárnap indult útnak 5 emberrel a fedélzetén a Titanic roncsaihoz, mintegy 96 órára elegendő oxigéntartalékkal. Azonban a jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után 2 órával elveszítette vele a kapcsolatot. A turisztikai célokra használt búvárhajón tartózkodott a tulajdonos Oceangate tengeri kutatóvállalat alapítója, egy brit felfedező, egy francia búvár, valamint egy pakisztáni üzletember és fia is.

(ma.hu, nepszava.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban