Na hlavný obsah

A parlament népirtásként ismerte el az ukrajnai holodomort

Zelenszkij megköszönte a szlovák parlamentnek, hogy a holodomort népirtásnak ismerte el.

A parlament népirtásként ismerte el az ukrajnai holodomort
A Holodomor áldozatainak emlékére állított emlékmű Kijevben. Foto: SITA/AP

A parlament népirtásként ismerte el az 1932 és 1933 közötti ukrajnai holodomort. Az elfogadott nyilatkozatban a képviselők megemlékeztek az éhínség áldozatairól és szolidaritásukat fejezték ki az ukrán néppel.

Az elfogadott állásfoglalásban a képviselők azt írják, hogy a holodomort azzal a szándékkal követték el, hogy egy népcsoportot elpusztítsanak olyan életkörülmények erőltetésével, amelyeknek az volt a célja, hogy fizikai megsemmisülésükhöz vezessenek.

A parlament elítélte a totalitárius szovjet rendszer népirtó cselekedeteit, emellett Oroszország jelenlegi, Ukrajna elleni háborúját is.

Volodimir Zelenszkij is megköszönte a szlovák parlamentnek, hogy az ukrajnai holodomort népirtásnak ismerte el. A döntést jól időzítettnek, a történelmi igazság helyreállításához és az ártatlan áldozatok millióinak tiszteletéhez való jelentős hozzájárulásnak nevezte.

„Hálás vagyok a szlovák parlamentnek, amiért az 1932-1933-as holodomort az ukrán nép elleni népirtásként ismerte el” – fogalmazott az ukrán elnök a Twitteren.

(tasr, napunk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban