Na hlavný obsah

Alkotmányellenes a politikai pártokról szóló törvény egy része

Alkotmánysértő a pártokról és politikai mozgalmakról szóló törvény egy része. A parlamentnek 6 hónapja van a módosítására.

Alkotmánybíróság
Foto: TASR

A politikai pártokról és politikai mozgalmakról szóló törvény egy része ellentétes a szlovák alkotmánnyal – mondta ki június 14-én, szerdán a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága (ÚS SR).

Azokról a rendelkezésekről van szó, amelyek tiltják, hogy egy párt elnevezésében szerepeljen a párt ügyvivőjének vagy ügyvivő testülete tagjának, illetve előkészítő bizottsága bármelyik tagjának vezetékneve és keresztneve.

A döntés szerint ez a rendelkezés korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságához való alkotmányos jogot. A törvényt 2018-ban támadták meg az alkotmánybíróságon akkori ellenzéki képviselők, több rendelkezését is kifogásolták, de ezekben nem adott igazat a taláros testület.

A pártokról szóló törvény módosítását annak idején az SNS kezdeményezte. Megszabta például, hogy egy pártnak mekkora tagsággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy indulhasson a parlamenti választáson vagy az európai parlamenti választáson.

„A legsúlyosabb alkotmánysértő rendelkezésnek azt tartjuk, hogy a párt a működését és finanszírozását ellenőrző állami szerv kérésére köteles átadni tagsága nyilvántartását” – írták beadványukban a törvényt megtámadó képviselők.

A törvényhozásnak 6 hónapja van a törvény módosítására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban