Na hlavný obsah

Kormányprogram: Az élelmiszerinfláció visszaszorításán, valamint a Szlovák Földalap és az Agrárkifizető Ügynökség működésén a hangsúly

A kormány rövid távú prioritásai az élelmiszerinfláció visszaszorítása, a Szlovák Földalap és a Agrárkifizető Ügynökség hatékony működése, valamint a fogyasztók egészségvédelmének növelése – derül ki az Ódor Lajos miniszterelnök vezette szakértői kormány június 12-én, hétfőn jóváhagyott programnyilatkozatából.

A szakértői kormány tagjai.
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

A kormány középtávú prioritása a hatékony kockázatkezelés, valamint a termelékenység és a fenntarthatóság növelése a földművelés és az erdőgazdálkodás területén.

„A gyorsan emelkedő élelmiszerárak alapvető problémát jelentenek a lakosság, de leginkább a kiszolgáltatott csoportok számára. A kormány az őstermelőktől kezdve, a kiskereskedőkig bezárólag minden érintettel együttműködve értékeli a lehetséges intézkedéseket az élelmiszeráremelkedés hatásainak kiküszöbölésére“ – áll a kormány programnyilatkozatában.

A kormány szerint növelni kell a stratégiai intézmények, így a Szlovák Földalap (SPF) és a Agrárkifizető Ügynökség (PPA) működésének hatékonyságát és fenntarthatóságát. A kormány erőfeszítéseket tesz az adminisztratív terhek felszámolására és az automatizált döntéshozatali folyamatok bevezetésére. Szabályokat és eljárásokat készít a hatáskörébe tartozó eljárások és intézkedések hatékonyabbá tétele érdekében. Folytatódik az Agrárkifizető Ügynökség korszerűsítése, így az intézmény digitalizálása és a gazdálkodói digitális portál jövőbeni bevezetéséhez elengedhetetlen környezet előkészítése.

A kormány szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió, valamint az ellátási láncok és magának a piacnak az ezzel kapcsolatos problémái megnövelték a fogyasztói egészség védelmének szükségességét. A kormány részletesen felülvizsgálja a földművelésügyi minisztérium tesztelési kapacitásait, és utasítja az érintett intézményeket, hogy biztosítsák a műszaki eszközöket, és fokozzák az ellenőrzések hatékonyságát a vizsgált áruk belső piacra kerülésének hatékonyabbá és gyorsabbá tétele érdekében.

Programnyilatkozata szerint a kormány különböző alternatívákat javasol a mezőgazdaságban bekövetkezett, előre nem látható természeti katasztrófák által okozott károk, és az éghajlatváltozás hatásainak orvoslására, valamint az egészségre és a gazdaságra nézve veszélyes, kiváltképp állatról, illetve élelmiszer útján emberre terjedő betegségek, illetve a vadkárok kezelésére.

A kormánykabinet változatlanul fel fog lépni a jó minőségű termőföldek további elfoglalása ellen. Támogatja az egykori mezőgazdasági épületek elhagyott területein történő építkezést, és folytatja a mezőgazdasági területek utáni kompenzációs kötelezettség bevezetését, kivéve, ha bérlakások, vagy állami infrastruktúra építéséről van szó.

Programnyilatkozata szerint a kabinet folytatni kívánja a meglévő pénzügyi eszközök alkalmazását és feltárja a kis-, fiatal, családi és kezdő gazdákat célzó mikrohitelek lehetőségeit. Mindemellett az erdőgazdálkodás hosszú távú fenntarthatósága is fontos prioritást képez.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban