Na hlavný obsah

Kinevezte a szakértői kormányt az államfő

Ódor Lajos által vezetett kabinet hivatalba lépett május 15-én. A kinevezett miniszterelnök szerint stabilitást és párbeszédet hoz majd kormánya.

Kinevezte a szakértői kormányt az államfő
Zuzana Čaputová átadja Ódor Lajosnak a miniszterelnöki megbizatását a pozsonyi Elnöki Palotában, 2023. május 15-én. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kinevezte a szakértői kormányt, élén Ódor Lajossal. A frissen kinevezett miniszterelnök május 15-i, hétfői beszédében úgy fogalmazott, kormányát 5 alapelv fogja működtetni: béke, szakértelem, jövő, egység és az ország védelme.

Ódor Lajos mindezt azzal indokolta meg, hogy szeretnék ha Szlovákiát a stabilitás és a civilizált párbeszéd jellemezné.

Hozzátette, kormánya az előrehozott választásokig szeretné biztosítani az ország stabil működését, mellőzve a lakosság megosztó témákkal való felesleges hergelését.

A Helyreállítási Terv végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettes Lívia Vašáková; a pénzügyminiszter Horváth Mihály; a közlekedésügyi miniszter Pavol Lančarič; míg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter Jozef Bíreš. A gazdasági tárca élére Peter Dovhunt nevezte ki az államfő.

Balík Péter beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs miniszterként tevékenykedhet; Ivan Šimko belügyminiszterként; Martin Sklenár pedig védelmi miniszterként.

Jana Dubovcová vezeti az igazságügyi minisztériumot; Miroslav Wlachovský a külügyminisztériumot; Soňa Gaborčáková pedig a munka-, szociális- és családügyi minisztériumot.

A környezetvédelmi miniszteri posztot Milan Chrenko tölti be; Daniel Bútora az oktatásügyi miniszter posztját; Silvia Hroncová a kulturális miniszter posztját; az egészségügy miniszteri posztra pedig Michal Palkovičot nevezte ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A szakértői kormány Eduard Heger megbízott kormányát váltja.

(TASR, denníkN)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban