Na hlavný obsah

A Wagner-csoport vezetője felajánlotta, hogy felfedi az orosz csapatok helyzetét

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója állítólag felajánlotta, hogy elárulja az orosz hadsereg pozícióit az ukrán kormánynak - számolt be róla vasárnap a The Washington Post kiszivárgott, titkos amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva.

Jevgenyij Prigozsin a Wagner-csoport vezetője 2022. december 24-én, Szentpéterváron Dmitrij Mesikov, a Wagner-csoport zsoldosának temetésén.
Foto: TASR/AP

A Wagner-csoport zsoldosai több hónapja folytatnak harcokat a kelet-ukrajnai Bahmut városért. Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin januárban ajánlotta fel Kijevnek, hogy felfedi az orosz hadsereg állásait, cserébe az ukrán védők kivonulásáért a térségből – írta a The Washington Post. Ukrajna azonban elutasította az ajánlatot.

A Wagner-csoport vezetője nemrég nyilvánosan azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy kivonja harcosait Bahmutból, ha nem kapják meg a régóta követelt lőszert.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni az ügyet. Az amerikai légierő alkalmazottját, Jack Teixeira-t vádolják azzal, hogy az anyagok kiszivárogtatásáért felelős.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban