Na hlavný obsah

Szűkítette az importilalom sújtotta mezőgazdasági termények körét a kormány

Szűkítették az Ukrajnából származó mezőgazdasági termények Szlovákiába történő behozatalának tilalmát - derül ki a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium az áprilisi kormányhatározatot módosító javaslatából, amelyet május 3-án, szerdán fogadott el a kabinet annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság keddi határozatában átmenetileg betiltotta bizonyos, meghatározott ukrán mezőgazdasági termények importját.

Egy ukrán gabonasiló belülről.
Foto: TASR/AP

„Az Európai Bizottság rendelete az ukrajnai, vagy Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, a Szlovák Köztársaság Kormányának 2023. április 17-i határozatában foglaltakhoz képest szűkebb körét határozza meg, ezért a behozatali tilalmat kizárólagosan a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgómagra kell szűkíteni“ – részletezte a szaktárca.

Az EB intézkedései május 2-án léptek érvénybe, és június 5-ig hatályosak. Ebben az időszakban az Ukrajnából származó búza-, kukorica-, repce- és napraforgómag továbbra is szabadkereskedelmi forgalomba kerülhet az Európai Unió (EU) teljes területén, kivéve 5 Ukrajnával szomszédos tagállamot – Bulgáriát, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát.

Az ukrán mezőgazdasági termények – közös vámtranzit eljárás keretében – továbbra is áthaladhatnak ezeken az országokon, vagy az EU-n kívüli területekre szállíthatók.

Egyúttal Bulgária, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia ígéretet tett a közelmúltban elfogadott egyoldalú, a búzával, kukoricával, repcével és napraforgóval, valamint minden más Ukrajnából származó termékkel kapcsolatos intézkedéseik visszavonására.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban