Na hlavný obsah

Közös uniós megoldást akar az olcsó ukrán gabona okozta problémára Pozsony

Samuel Vlčan arról beszélt, hogy a gabonaféléknél és az olajipari növények feldolgozásánál 200 millió eurós a szlovákiai mezőgazdászok vesztesége.

Samuel Vlčan.
Foto: SITA

Szlovákia közös uniós megoldást akar arra a problémára, amit az olcsó ukrán búza okozott az egységes uniós piacon – jelentette ki Samuel Vlčan megbízott földművelésügyi miniszter.

Samuel Vlčan április 25-én, kedden az Európai Unió (EU) Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén vett részt Luxemburgban.

„Az agrárminiszterek figyelmeztettek arra, hogy óvatosnak kell lenni az olcsó ukrán gabonaexporttal, régen működött a kvótarendszer“ – jelentette ki a szlovák földművelésügyi miniszter, aki szerint közös megoldás kell, mert az olcsó ukrán gabona gondot okoz Európában.

„Csak a gabonaféléknél és az olajipari növények feldolgozásánál 200 millió eurós a szlovákiai mezőgazdászok vesztesége. Ezért kénytelenek voltunk saját védelmi intézkedéseket bevezetni a határokon. De Szlovákia soha sem blokkolta az ukrán mezőgazdasági termény átszállítását“ – hangsúlyozta a tárcavezető.

Brüsszel szerint ugyanis sérti az EU és Ukrajna közötti szerződést, hogy 5 tagállam kormánya kitiltotta az ukrán gabonát a saját piacáról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban