Na hlavný obsah

Karas: Legalább háromszorosára kell emelni a pártfogó felügyelők számát

A pártfogó felügyelet és a közvetítés hatékony ellátása érdekében legalább háromszorosára kell emelni az illetékes hivatalnokok számát, derül ki Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter a nemzeti projekttel kapcsolatos zárókonferenciáját megelőző nyilatkozatából, amely a bírósági viták alternatív megoldásának megszilárdítását tűzte ki célul.

Viliam Karas.
Foto: SITA

„Ez viszonylag jelentős létszámemelés, de anélkül, hogy ezek az emberek rendelkezésre állnának, nem lehet alternatív büntetést kiszabni” – hangsúlyozta Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter.

Karas szerint egy pártfogó felügyelőnek átlagosan 50 folyamatban lévő ügyet kellene irányítania, míg Szlovákiában 1 főre átlagosan 166 ügy jut.

Szlovákiában jelenleg 86 pártfogó felügyelő és bírósági közvetítő dolgozik. Számuk növelésének becsült éves költsége körülbelül 9 millió euró.

„Ezek után azonban megtakarításra számítunk, illetve további hozadéka az új büntetési forma” – tette hozzá Karas.

Elmondása szerint a projekt egyes részeit a Büntető Törvénykönyv parlament előtt lévő módosításába is sikerült bedolgozni, többek között az alternatív büntetés kiszabásának javasolt egyszerűsítése formájában.

Karas rámutatott a bírósági közvetítés büntetőeljárásban történő alkalmazásának hatásaira is. Kiemelte, hogy a fő cél nem a bíróságok döntéshozatali tevékenysége alóli felmentése, hanem, hogy a perben álló felek mindegyikét kielégítsék.

„Meglátásom szerint ezek még kevéssé feltárt és alig használt eszközök. Míg a polgári peres rész ítélethozatala során az egyik fél többnyire a bukás jelentette rossz érzéssel távozik, addig a bírósági közvetítés során alapvetően mindkét fél elégedett” – mutatott rá Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban