Na hlavný obsah

Új rendelők létrehozását támogatja az egészségügyi minisztérium

Az egészségügyi minisztérium 2023-ban 30 új háziorvosi, illetve gyermekorvosi rendelő létrehozását támogatja a helyreállítási tervből – tájékoztatott Eduard Heger megbízott miniszterelnök április 13-án, csütörtökön Aranyosmaróton.

Eduard Heger és Michal Palkovič 2023. április 13-án.
Foto: SITA

Az idei pályázati versenyfelhívás részeként 10 millió eurót különítettek el a legkritikusabb járások új rendelőinek kialakítására. Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Michal Palkovič szerint a felhívást 2025-ig minden évben meghirdetik.

„Idén 27 hozzájárulási kérelem érkezett, ebből 19 háziorvos és 8 gyermekorvos. 21 kérvényező volt sikeres” – mondta Eduard Heger.

Az orvoshiánnyal küszködő járásokban a rendelőlétesítéshez legfeljebb 50 ezer eurós hozzájárulás igényelhető. Palkovič szerint ugyanakkor ez az összeg egy adott faluban vagy városban több mint 60 ezer euróra emelkedhet.

„A pénzt a rendelő beindítására, helyiségek, berendezések rekonstrukciójára, de annak az időszaknak az áthidalására is szánják, amikor az orvos a betegbázisát építi. A hozzájárulás fő célja a rendelők létesítésével és működtetésével kapcsolatos költségek ellentételezése a működés első évében” – magyarázta Heger.

Palkovič szerint a minisztérium több célcsoportot igyekszik megszólítani az új klinikák létrehozására irányuló felhívások keretében.

„Vannak köztük diplomások és rezidensképzésben részt vevők, külföldön élő szlovák orvosok és az általános orvosi szakmához szorosan kapcsolódó szakirányi végzettséggel rendelkező orvosok. Egyúttal az önkormányzatokhoz fordulunk, hogy maguk is vegyenek részt az orvoskeresésben. Minden szükséges információ megtalálható a www.novaambulancia.sk weboldalon „ – mondta Palkovič.

Az idei év harmadik negyedévében egy újabb felhívást hirdetnek meg új feltételekkel. Az újdonságok között szerepel majd például a visszamenőleges hozzájárulás igénylésének lehetősége.

„A megyei önkormányzatoknak meghatározott számú hozzájárulás áll majd rendelkezésükre, amelyeket igény szerint, eseti módon oszthatnak ki. A szakmai előmenetel áttekintése 3-ról 1 évre rövidül, és a hozzájárulás összegének emelését is fontolóra vesszük” – tette hozzá Michal Palkovič.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban