Na hlavný obsah

Szövetség: irreális feltételeket támasztott a Magyar Fórum

A Szövetség kész volt módosítani a párt nevét, hogy eleget tegyen a szintén parlamenten kívüli Magyar Fórum elvárásainak, annak érdekében, hogy a két párt közös listán induljon a szeptemberi választásokon. A Magyar Fórum viszont nem volt hajlandó engedni a követeléseiből – jelentették ki április 4-i, keddi sajtótájékoztatójukon a Szövetség képviselői.

Sólymos László.
Foto: SITA

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke azt hangsúlyozta, a Magyar Fórummal megállapodtak a tartalmi kérdésekben és a párt irányvonaláról, és egyetértettek azzal, hogy Szövetség-Magyar Fórumra módosítsák a pát nevét.

„De ez sem volt elég, irreális követelésekkel jöttek és idő előtt véget vetettek a tárgyalásoknak. Azt javasoltuk, ha kell, tárgyaljunk minden nap egészen húsvétig, ha szükséges, akkor utána is, de ezt nyilvánosan visszautasították” – jelentette ki.

Hozzátette, Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a szlovák pártokkal való tárgyalást részesíti előnyben a szélesebb magyar indulás lehetőségével szemben.

Simon április 4-én, kedden jelentette be, hogy befejezi a Szövetséggel folytatott tárgyalást, mivel nem tudtak megegyezni a jelöltlistával kapcsolatos kérdésekben. A Magyar Fórum 4 helyet akart a listán az első 15-ből, a Szövetség csak 1-et ajánlott fel. Simon a két párt felmérésekben elért eredményeire hivatkozva ezt nem tartotta korrekt javaslatnak.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke hozzátette, két helyet ajánlottak az első 20-ban. Mózes megjegyezte, más dolog a közvélemény-kutatás, és más maga a parlamenti választás. Rámutatott: szemben a Magyar Fórummal a Szövetség sikereket ért el a 2022-es önkormányzati választásokon, továbbá a 2020-as parlamenti választásra is hivatkozott.

„Mindezeket számításba véve az a kérdés, mi lenne a tisztességes ajánlat, és mi nem az” – reagált Simon kijelentésére Mózes.

Sólymos megismételte, hogy a Szövetség önállóan indul a választáson, bár meg akart egyezni a Magyar Fórummal. A Szövetség meglepőnek tartja Simon kijelentését a párt radikalizálódásáról, mert eddig nem volt ilyen kifogása.

Sólymos leszögezte, a 2020-as sikertelen parlamenti választás után az lett az elsődleges szempont, hogy a következő választáson közösen induljanak a magyar pártok.

„A Fórum Intézet felmérésének adatai szerint a szlovákiai magyar választók 60 százaléka ezt gondolja“ – mondta.

„Az embereknek nem kellett volna két magyar lista között választaniuk. Most viszont Simon Zsolt kamikaze politikája miatt és amiatt, hogy mindezt sajnos a Szövetség legerősebb platformja is ölbe tett kézzel nézte végig, valószínűleg a szlovákiai magyaroknak választaniuk fog kelleni” – fogalmazott Sólymos.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban