Na hlavný obsah

Selmecbánya továbbra is a tűzoltók felügyelete alatt áll

Még napokkal a tűz után is találtak veszélyes tűzfészkeket.

Selmecbánya továbbra is a tűzoltók felügyelete alatt áll
Selmecbánya, tűzteset Foto: TASR/Ján Krošlák

Selmecbányának szüksége van az együttérzésünkre, a segítségünkre és legfőképpen a tetteinkre – mondta Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatón.

Nadežda Babiaková Selmecbánya polgármestere feketének nevezte a pusztító tűz kitörésének napját.

„A tűznek még nincs egészen vége, a tűzoltók még ma is találtak tűzfészketet, amelyek lángra kaptak volna“ – tájékoztatott Budaj.

„A minisztérium a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat egykori vezérigazgatóságának épületét felajánlja a városnak ingyenes használatra a selmecbányai Alapfokú Művészeti Iskola céljaira“ – mondta Budaj.

A szóban forgó épület a környezetvédelmi minisztériumhoz tartozik, kiürítették, és a megtakarítások részeként nem használták. Budaj az épület átadását a városnak első és szükséges segítségnek tekinti.

Több tízmillió eurós kár keletkezett selmecbányai tűzvész után.

Budaj tragédiának nevezte a tüzet, de megjegyezte, hogy csak az anyagi károkat lehet helyrehozni. Arra is rámutatott, hogy a gyűjteményi tárgyak közül semmi sem sérült meg.

A város felvette a kapcsolatot az Európai Unióval és az UNESCO-val. Nadežda Babiaková polgármester elmondta, hogy ígéretet kapott a kormánytól, hogy az állam részéről is gyorsan érkezik majd segítség. Hangsúlyozta, hogy többen, köztük az államfő, valamint polgármesterek és más országok lakói is megkeresték őt segítség felajánlásával.

„Ígéretet tettem arra, hogy jövő hét hétfőig összesítjük az egyes épületekhez szükséges költségeket“ – mondta.

Reméli, hogy a kormány betartja ígéretét, és segít Besztercebányának, még ha ez sok pénzbe és erőbe is kerül.

„Kerüljön bármennyibe, Selmecbánya megérdemli. Az életemet is hajlandó lennék odaadni a városért, ha ez kéne a rendbehozatalához. Selmecbánya nem csak  Szlovákiáé, hanem világé“ – mondta a polgármester.

(tvnoviny.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Régió rovatban