Na hlavný obsah

A német katolikus egyház bevezeti  a homoszexuális párok megáldását

Hangsúlyozták, hogy világosan különbséget kell tenni az áldás és a házasság között.

A német katolikus egyház bevezeti  a homoszexuális párok megáldását
Wolfgang Roth pap megáld egy leszbikus párt a müncheni Szent Benedek-templomban. Foto: TASR/AP

A homoszexuális párokat megáldó szertartásokat 2026-tól lehet majd megtartani Németországban. A püspökök egyetértenek a zsinati út németországi döntésével, azonban a döntés valószínűleg nemtetszést vált ki az egyetemes egyházban. …

A jelenlévők hangsúlyozták, hogy világosan különbséget kell tenni az áldás és a házasság között.

2026 márciusától Németországban a katolikus egyházban hivatalosan is lesznek homoszexuális párokat megáldó szertartások. Erről a katolikus egyház reformjáról szóló zsinati közgyűlés döntött pénteken Frankfurtban.

Emellett az újraházasodott elváltaknak is lehetővé kell tenni, hogy kapcsolatukat a katolikus egyház megáldja – vélik Németországban.

A különböző párkapcsolati konstellációk áldásünnepeinek kézikönyvet kell kidolgozni, hogy az ilyen áldási szertartást végző lelkipásztoroknak a továbbiakban ne kelljen fegyelmi következményekkel számolniuk.

A más anyanyelvű katolikusok németországi képviselője, Emeka Ani azt mondta: „Az afrikai kultúrából származó katolikusok szigorúan ellenzik az azonos neműek párkapcsolatát.”

A Római Hittani Kongregáció 2021-ben közzétett levelében megerősítette, hogy az egyháznak nincs hatásköre az azonos neműek kapcsolatának megáldására. Ezek ugyanis a házasságon kívüli, férfi és nő közötti szexuális tevékenységeket foglalták magukban. Isten megáldja a bűnös embereket, de a bűnt nem – mondta a vatikáni hatóság.

Ez Németországban és más országokban bírálatokat váltott ki. Az intézkedés szövege szerint a püspöki szinódus keretében folytatott kikérdezés megmutatta, hogy „a homoszexualitásról alkotott nézetet, amelyen ez a dokumentum alapul, sok helyen nem tartják elégségesnek. Teológiai továbbfejlesztésre van szükség. A német kezdeményezésnek ezért be kell folynia a világméretű zsinati folyamatba.”

(sueddeutsche.de, TASR, postoj.sk, index.hu, tkkbs.sk, Kathpress)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban