Na hlavný obsah

Nyolc áldozata van a hamburgi ámokfutásnak

Nyolc halálos áldozata és nyolc sérültje van a Jehova Tanúi hamburgi imaházában március 9-én, csütörtökön történt ámokfutásnak, amelynek elkövetője a vallási közösség egy korábbi tagja Philipp F.

Lövöldözés - Hamburg - Ámokfutó - Jehova tanúi
Foto: TASR/AP

Nyolc halálos áldozata és nyolc sérültje van a Jehova Tanúi hamburgi imaházában március 9-én, csütörtökön történt ámokfutásnak, amelynek elkövetője a vallási közösség egy korábbi tagja – ismertették pénteken a németországi nagyvárosban.

Az elkövető egy 35 éves helyi férfi, Philipp F., aki másfél éve szakított a közösséggel. Áldozatai között 4 férfi és 2 nő mellett egy 28 hetes magzat is van. A sebesültek – 6 nő és 2 férfi – közül 4-en életveszélyben vannak.

Philipp F. a közösség szokásos csütörtök esti összejövetelén rendezett vérfürdőt. Tette ámokfutás, és a város közelmúltjának legsúlyosabb bűncselekménye – mondta Andy Grote belügyi szenátor a városvezetés, a rendőrség és az ügyészség közös tájékoztatóján.

Mint mondta, csak a rendőrség „nagyon-nagyon gyors és határozott fellépésének“ tulajdonítható, hogy nincs még több áldozat és sebesült. A támadó ugyanis a háromemeletes közösségi ház egyik felső szintjére menekült, amikor megérkeztek a rendőrök, és végzett magával.

Az első riasztás 21:04-kor futott be a rendőrséghez, az első járőr pedig már 21:08-kor a helyszínen volt. Egy perccel később a rendkívüli helyzetek kezelését támogató bevetési egység is megérkezett. Az épületből nagyjából 20 embert menekítettek ki.

A támadó először a közösség ház előtt leadott 10 lövést egy járműre, majd egy betört ablakon át behatolt az épületbe, amelyben mintegy 50-en tartózkodtak.

Szinte folyamatosan lőtt, miközben az emberek menekültek előle, 9, egyenként 15 darab lőszert tartalmazó tárat ürített ki – ismertette Matthias Tresp, a hamburgi készenléti rendőrség vezetője.

Philipp F. Bajorországban született, 2015 óta volt bejelentett lakhelye Hamburgban. Legálisan tartott fegyvert. Nem voltak róla szélsőséges nézetekre utaló adatok, neve csak a fegyvertartási kérelme miatt szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban