Na hlavný obsah

A ZMOS szerint az állam megsérti az alkotmányt az önkormányzatokkal szemben

Az önkormányzatoknak a parlamentben elfogadott törvénymódosítások következményeit is saját költségvetésükből kellene finanszírozniuk.

Ľubomír Andrássy
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Az alkotmány kimondja, hogy az önkormányzatok az eredeti hatáskörök mellett átruházott hatásköröket is ellátnak, amelyekhez az államnak elegendő forrást kell biztosítania számukra. Ez azonban jelenleg nem történik meg, sőt, az önkormányzatoknak a parlamentben elfogadott törvénymódosítások következményeit a saját költségvetésükből kellene finanszírozniuk.

A Számvevőszék és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása képviselői egyetértettek abban, hogy a választási időszak végéig meg kell állítani azt a törvényhozási örvényt, amely költségvetési fedezet nélkül hoz kiadások növelését eredményező döntéseket, és amely Szlovákiát a görög útra tereli. Ľubomír Andrássy, az NKÚ elnöke emlékeztetett, hogy a polgárok az élethelyzetek akár 85%-át a községek és városok szintjén oldják meg. Branislav Tréger, a ZMOS elnöke szerint néhány önkormányzatnak még az év végéig kardinális problémát jelent majd egyes hatáskörök ellátásának biztosítása, például az oktatás, a szociális ügyek vagy a hulladékgazdálkodás területén.

(teraz.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban