Na hlavný obsah

Enyhülhet a feszültség a Balkánon

Megegyezés született a két ország közötti kapcsolatok helyreállítását célzó, uniós javaslatra született megállapodásról Alekszandar Vucsics szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök között.

Alekszandar Vucsics szerb elnök (b), Joseph Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (balról a második) Miroslav Lajčák, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különleges képviselője (jobbról a második) és Albin Kurti koszovói miniszterelnök (j).
Foto: TASR/AP

Alekszandar Vucsics szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök között megegyezés született a két ország közötti kapcsolatok helyreállítását célzó, uniós javaslatra született megállapodásról – közölte Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a két ország kapcsolatának rendezését célzó, úgynevezett Belgrád-Pristina párbeszéd ülését követően.

Az egyezmény nem csak Koszovó és Szerbia számára fontos, hanem az egész régió biztonsága, stabilitása és jóléte szempontjából is – fogalmazott Borrel.

Hozzátétte, a felek megállapodtak abban is, hogy tartózkodnak minden olyan fellépéstől, amely a feszültségek kiújulásához vezethet és kisiklathatja a tárgyalásokat.

Az EU elvárja a felektől, hogy konstruktívan vegyenek részt a folyamatban – fűzte hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(kitekintő.hu)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban