Na hlavný obsah

Szlovákia is az új európai nukleáris szövetség tagja lenne

Európában az atomenergiától leginkább függő ország Franciaország, amely az országban termelt villamos energia 69 százalékát nyeri ilyen módon. Ezt követi Szlovákia 52 százalékkal és Belgium 51 százalékkal.

Szlovákia is az új európai nukleáris szövetség tagja lenne
Jaslovské Bohunice Foto: EPA/Tomas Hudcovič

Franciaország szeretné megerősíteni az atomenergia szerepét az európai klímacélok és energiabiztonság elérésében. A tagállamok – köztük Szlovákia – „nukleáris szövetségének“ létrehozását tervezi, hogy az atomenergiát támogató jelenlegi uniós jogszabályokat befolyásolják.

Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter kedden (február 28-án) Stockholmban tizenkét tagállam minisztereivel találkozik, hogy megvitassák egy vadonatúj „nukleáris szövetség“ lehetséges elindítását az EU-n belül.

Franciaország ebben az összefüggésben fel kívánja vetni az atomenergia kérdését.

Franciaországon kívül Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Finnország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Horvátország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország tizenkét minisztere vesz részt az energiaügyekért felelős miniszterek találkozóján.

Szlovákia villamosenergiájának 52 százalékát atomenergiából állítja elő, és az atomenergia egyik régi támogatója Európában. A szlovák kormány aktívan támogatta, hogy az atomenergia bekerüljön a fenntartható beruházási rendszerbe, valamint hogy az atomenergia az orosz tüzelőanyagokról való leválást célzó REPoweEU program részévé váljon.

Az európai vezetők tárgyalnak az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok importjának betiltásáról, amelytől az Unió függ. Az atomenergiában azonban hasonló a probléma. A nukleáris energia Oroszországtól való függőségének megoldása az Unió számára még nehezebb lehet, mint a gáz és az olaj esetében.

(euractiv.sk)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban