Na hlavný obsah

Egyelőre nem fontolgatja sírendőrség felállítását a belügyminisztérium

Egyelőre nem fontolgatja sírendőrség felállítását a belügyminisztérium. A súlyos balesetekkel összefüggésben a Hegyimentő Szolgálat a Nemzetközi Síszövetség által kiadott magatartási szabályok, az ún. Fehér Kódex betartásának szükségességét hangsúlyozta.

illusztráció
Foto: TASR

Egyelőre nem fontolgatja sírendőrség felállítását a belügyminisztérium. A tárca szóvivője, Zuzana Eliášová ezt a minap történt tragédiára reagálva mondta, amelyben egy nyolcéves fiú meghalt, miután a sípályán összeütközött egy másik síelővel.

A nagyobb hatáskörrel rendelkező sírendőrséget üdvözölné például a Tátra legnagyobb üdülőhelyeit üzemeltető Tatry Mountain Resorts. A Bachledov völgy (Bachledova dolina) szintén ilyen irányú jogszabály-módosítást szorgalmaz.

„Rendkívül sajnáljuk a sípályán történt tragédiát, de az ilyen szerencsétlen eseményeket a sípályán elsősorban személyes felelősségvállalással, biztonságos hozzáállással és a másokkal szembeni óvatossággal lehet megelőzni“ – mondta Eliášová.

A Hegyimentő Szolgálat (HZS) idén már több súlyos balesetnél avatkozott be a síterepeken. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet a Nemzetközi Síszövetség (FIS) által a síelők és snowboardosok számára kiadott magatartási szabályok betartásának szükségességére. Ez az úgynevezett Fehér Kódex, amely irányelveket tartalmaz.

A belügyminisztérium szerint a sípályán tartózkodó személyek kötelezettségeit közvetlenül a tűzoltóságról szóló törvény szabályozza. Mindkét szabályozás megegyezik abban, hogy a síelőknek és snowboardosoknak úgy kell viselkedniük a sípályán, hogy ne veszélyeztessenek másokat és ne okozzanak kárt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban