Na hlavný obsah

A 363-as § hatályon kívül helyezése veszélyeztetné a vádlottak és az áldozatok jogait, véli az Ügyvédi Kamara

A 363. § pótlás nélküli megszüntetése ... meghiúsítaná  az áldozatok lehetőségét az igazságszolgáltatásra

A 363-as § hatályon kívül helyezése veszélyeztetné a vádlottak és az áldozatok jogait, véli az Ügyvédi Kamara
Alkotmánybíróság Foto: TASR

A Büntetőtörvénykönyv (BT) 363. §-nak esetleges eltörlése annak megfelelő helyettesítése nélkül komoly veszélyt jelentene a vádlottak jogaira, valamint a sértettek és más személyek jogaira, akik elveszítenék a lehetőséget, hogy védekezzenek az előkészítő eljárás során hozott jogellenes döntésekkel szemben – közölte honlapján a  Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK).

„A BT 363. §-nak pótlás nélküli megszüntetése nemcsak a vádlottal szembeni jogellenes eljárásokra vonatkozó  védekezést tenné lehetetlenné, hanem például a büntetőeljárás jogellenes megszüntetésével szembeni védekezést is, ami meghiúsítaná  az áldozatok lehetőségét az igazságszolgáltatásra“ – tette hozzá az ügyvédi kamara. Ezért a SAK úgy véli, hogy a Büntetőtörvénykönyv 363. §-nak esetleges módosításai esetén feltétlenül ragaszkodni kell az egész büntetőeljárás törvényességének védelméhez.

A SAK elnöksége februári ülésén az előkészítő eljárás jogszerűségének kérdését az Alkotmánybíróság folyamatban lévő eljárása keretében vitatta meg, amelynek tárgya a büntető törvénykönyv 363. §-a alkotmányosságának felülvizsgálata. „A SAK,  mint független szakmai szervezet nem látja indokoltnak, hogy kommentálja a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága előtt folyó eljárást. Ez a hozzáállás a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága független álláspontjának, bírái képzettségének, valamint a bíróság előtti eljárásban részt vevő felek álláspontjának tiszteletben tartását is jelzi“ – tette hozzá a kamara.

Az Alkotmánybírósága szerdán, február 8-án további eljárásra elfogadta Zuzana Čaputová köztársasági elnök beadványát, amely BT 363. §-a  alkotmányosságát vizsgálja. Egyúttal csatolta  ahhoz az eljáráshoz, amelyben a szóban forgó §-t a képviselők egy csoportja 2021 végén megtámadta.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban