Na hlavný obsah

Államfő: Az államnak nem csak akkor kellene számítania az önkormányzatokra, amikor szüksége van rájuk

Zuzana Čaputová bírálóan szólt mindazon jogszabályi intézkedések hatásairól, amelyek megszorító intézkedésekre, helyi adók és illetékek emelésére kényszerítik az önkormányzatokat.

Foto: TASR

Hasznos lenne, ha az állam nem csak válság idején számítana az önkormányzatokra, amikor a segítségükre van szüksége, hanem a költségvetésüket, hatásköreiket jelentősen érintő döntések meghozatalakor is – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök január 13-án, pénteken az önkormányzatok képviselőit fogadva a pozsonyi elnöki palotában.

Hangsúlyozta az önkormányzatok fontosságát a közügyek intézésében, illetve emlékeztetett, hogy a szlovákiai városok és falvak milyen nehéz körülmények között biztosítják kompetenciáikat, miközben új kihívásokkal is szembe kell nézniük, mint például az Ukrajnából érkezett menekültáradat vagy az energiaválság. Egyúttal bírálóan szólt mindazon elfogadott jogszabályi intézkedések hatásairól, amelyek megszorító intézkedések foganatosítására, vagy a helyi adók és iletékek emelésére kényszerítik az önkormányzatokat.

„Bár nincs lehetőségem közvetlenül befolyásolni más politikai szereplők döntéseit, mindent megteszek azért, hogy megvédjem az önkormányzatokat az alkotmányba ütköző törvények hatásaitól” – tette hozzá az államfő, aki elismerte, a politikai stabilitás, a kormányzati döntések kiszámíthatósága és a stabil finanszírozási rendszer az önkormányzatok tevékenységéhe szempontjából elengedhetetlen.

Az SK8, vagyis a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Jozef Viskupič emlékeztetett, az elmúlt hónapok válságai során az önkormányzatok hatékonyabbnak és cselekvőképesebbnek bizonyultak, mint a központi szervek, ezért az elengedhetetlen közigazgatási reformra apellált. „Valódi decentralizációra gondolok, vagyis a hatalom a régiók lakosságára történő átruházására. Legfőbb ideje országos és európai szinten is hatékonyabbá tenni a Szlovák Köztársaság működését“ – fogalmazott Jozef Viskupič.

A Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) elnöke, Richard Rybníček nagyra értékelte az államfő önkormányzatok iránti érdeklődését. „Ön a legjelentősebb politikus ebben az országban, aki önkormányzatról beszél, és már régóta világossá teszi, hogy az önkormányzatok gyengülése a demokrácia és az életminőség gyengülését jelenti Szlovákiában“ – mondta. Az országban uralkodó állapotok javítása szempontjából Rybníček elengedhetetlennek tartja, hogy olyan politikusok jelenjenek meg, akik hajlandóak több pénzügyi forrást és hatalmat adni az önkormányzatoknak, és jobban megbíznak bennük.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke, Branislav Tréger megjegyezte, a korábbi „csapások” után, amelyekkel az önkormányzatoknak szembesülniük kellett, egyre több ilyen csapás érkezik az emelkedő energiaköltségek, a növekvő infláció vagy éppen a recesszió kockázatának formájában. „A ZMOS konstruktívan kíván állni ezen problémák megoldásához, mert tudatában vagyunk annak, hogy a társadalom egészét érintik” – mondta Tréger.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban