Na hlavný obsah

Ukrajna támogatására szólította fel a világ országait a lengyel elnök

Úgy véli, Ukrajna megérdemli az európai uniós csatlakozást és a NATO támogatását.

Ukrajna támogatására szólította fel a világ országait a lengyel elnök
Foto: TASR/AP

A szabad világ előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az ukrajnai háború leállítását a lengyel elnök, aki egyben Ukrajna támogatására szólította fel a világ országait. Úgy véli, Ukrajna megérdemli az európai uniós csatlakozást és a NATO támogatását.

A lengyel-litván-ukrán államfői csúcstalálkozón Andrzej Duda felidézte: Ukrajna orosz megtámadása után Lengyelország már T-72 szovjet típusú harckocsikat, lőszert, Krab önjáró lövegeket és Grot rohamlövegeket is szállított Ukrajnának. A lengyel kormány most úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében német gyártmányú Leopard-2 típusú harckocsikat ad át Ukrajnának.

Litvánia a katonai segítségnyújtás keretében légvédelmi rendszereket és eszközöket biztosít Ukrajnának. Zelenszkij a nyilatkozatában megköszönte Lengyelország és Litvánia támogatását. Elmondta: Ukrajna közös döntést vár azoktól az országoktól, amelyek fontolgatják a harckocsik átadását. Úgy érvelt: önmagában egyetlen ország sem tudna elegendő tankot biztosítani Kijevnek a háború megnyeréséhez.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban