Na hlavný obsah

A téli szünet idején a síelők száma a lejtőkön jelentősen megnövekszik

Szükséges betartani a lejtőkön és a hegyekben is a szabályokat.

A téli szünet idején a síelők száma a lejtőkön jelentősen megnövekszik
Foto: TASR/František Iván

A Belügyminisztériumhoz tartozó hegyimentő szolgálat arra kéri a turistákat, hogy a lejtőkön – mint ahogy a közutakon is – tartsák be a szabályokat.

„A síelők mellett vannak síhegymászók, szánkó gyermekes családok vagy túrázók is a lejtőkön. Nagyon fontos, hogy ezek a csoportok tiszteletben tartsák egymást és felelősségteljesen viselkedjenek.“ hangsúlyozza Marek Biskupič, a hegyimentő szolgálat igazgatója.

A hegyimentő szolgálat e.m. azt ajánlja:

– Síközpontokban kövessük az üzemeltető, a személyzet és a mentők utasításait.

– Síelés közben figyeljük, mi történik körülöttünk. Ha meg akarunk előzni valakit, akkor bizonyos távolságot kell tartani, hogy elkerülhessük az esetleges ütközést, ha az előttünk haladó síelő hirtelen irányt változtat.

– Figyeljünk és helyesen reagáljunk, ha a lejtőn egy hóágyút vagy hószánt vagy mentőket látunk.

– A hegyimentők nyomatékosan kérik, hogy síelés közben ne fogyasszunk alkoholt, és ne tartózkodjunk feleslegesen a lejtőn.

A hegyvidéki területeken tartósan szokatlanul meleg időjárás miatt a hegyimentők azt tanácsolják a túrázóknak, hogy , inkább alacsonyabb magasságokban járjanak, mint magasabban. A túraútvonalakon folyamatos, kemény, néha jeges hótakaró van, ami csúszásveszélyt jelent. Ajánlott ezért a téli felszerelés.

A Hegyimentő Szolgálat azt javasolja, helyesen állítsuk be a Tűzoltó és Mentőszolgálat mobilalkalmazását. További információ a hzs.sk oldalon található.

(Tlacovy odbor KMV MVSR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban