Na hlavný obsah

Több mint 1,4 millió euró gyógyszerek utáni önrészt adnak vissza a pácienseknek az egészségbiztosítók

A harmadik negyedévben az egészségbiztosítók több mint 72 ezer biztosítottnak térítették meg a kiváltott gyógyszerek után felszámolt illetéket.

Foto: AdobeStock

A harmadik negyedévben az egészségbiztosítók több mint 72 ezer biztosítottnak térítették meg a kiváltott gyógyszerekkel összefüggésben felszámolt illetéket. Összesen több mint 1,4 millió eurót küldenek nekik – derül ki az országban működő három egészségbiztosító által a TASR hírügynökséghez eljuttatott állásfoglalásokból. A biztosítottak automatikusan a számlájukra, vagy utalvány révén kapják meg a pénzt, amelyet nem kell külön igényelni.

Az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosítóban (VšZP) 55 781 biztosított volt jogosult gyógyszerilleték-visszatérítésre. A biztosító összesen több mint 1,12 millió eurót fizetett ki nekik. „A legmagasabb visszatérített összeg 1 779,96 euró. Egy öregségi nyugdíjban részesülő onkológiai páciensről van szó “ – magyarázta a VšZP kommunikációs osztályának vezetője, Eva Peterová.

A Dôvera magán egészségbiztosító 9 981 biztosítottnak adta vissza a gyógyszerek utáni önrészt. „2 675 nyugdíjasnak összesen csaknem 64 ezer eurót, illetve 7 306 fogyatékkal élő személynek együttesen közel 150 ezer eurót térített meg” – mondta el a biztosító PR-szakembere, Matej Štepianský. A Dôvera egy 8 éves fiúnak adta vissza a legnagyobb összeget, szám szerint 11 062 eurót.

Az Union magán egészségbiztosító esetében 6 276 biztosítottnak kifizetett összesen 111 088 euróról van szó. „A legmagasabb visszatérítés 229,98 euró volt“ – tette hozzá a biztosító szóvivője, Kristína Baluchová.

A 2021. évben módosultak a gyógyszerek, diétás élelmiszerek és gyógyászati segédeszközök önrészének kifizetésére vonatkozó önrész-korlát szabályai. A betegek többségének így nem kell megvárnia míg az egészségbiztosító visszatéríti a neki járó önrészt, hanem a gyógyszertárakban azonnal csökkentik az újraszámított önrész összegét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban