Na hlavný obsah

Megbukott a Heger-kormány

A parlamenti képviselők döntöttek, megbukott az Eduard Heger vezette kabinet. Végül 78 képviselő szavazott a kormány bukására.

Megbukott a Heger-kormány
Foto: TASR/Jaroslav Novák

A parlament csütörtökön megszavazta az Eduard Heger által vezetett kormány elleni bizalmatlansági indítványt, így a regnáló kabinet távozni kényszerül.

A kormány sorsáról eredetileg 17 órától kellett volna dönteniük a képviselőknek, ám a szavazást Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetőjének kérésére végül 20 perccel elhalasztották.

A 20 perc letelte után Boris Kollár, a parlament elnöke összehívta a házbizottságot, amely a parlament és a frakciók vezetéséből áll.

A plénumban végül a jelen lévő 102 képviselőből 78-an szavaztak a kormány bukására, 20-an ellenezték a javaslatot, 2-en tartózkodtak, további 2 képviselő pedig nem szavazott.

A kormány most ideiglenesen korlátozott hatáskörrel folytatja működését, és megkezdődnek a tárgyalások az előrehozott választásról.

Az ülést végül Boris Kollár házelnök pénteken 9 óráig berekesztette. Amint azt Kollár Richard Sulík a plénumban feltett kérdésére megerősítette, a törvényhozásban legkorábban kedden 11 órakor kerülhet sor ismét szavazásra.

Boris Kollár házelnök és Eduard Heger miniszterelnök a kormány bukását követően Zuzana Čaputová államfőhöz indult.

„Előrehozott választásokat májusban vagy júniusban lehet tartani, szeptemberben nem“ – mondta Kollár, majd hozzátette, mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a kormány bukását. A kérdést, hogy megfelelő ajánlattal rukkolt-e elő az OĽaNO, a házelnök nem tudta megválaszolni.

(tasr, denníkn)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban