Na hlavný obsah

Az EU felszólította Kínát, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai orosz inváziónak 

Korábban Olaf Scholz arra kérte Kínát, hogy használja fel befolyását Vlagyimir Putyinnál.

Az EU felszólította Kínát, hogy segítsen véget vetni az ukrajnai orosz inváziónak 
Foto: TASR

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Pekingben találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A három órás megbeszélés során érintették az emberi jogok, Tajvan, a kereskedelmi kapcsolatok és az éghajlatváltozás témakörét, illetve Michel felszólította Kína elnökét, hogy gyakoroljon befolyást Oroszországra, hogy az mielőbb vessen véget az Ukrajna elleni háborúnak.

Kína elnöke közölte, hogy szerinte az ukrán válság politikai eszközökkel történő megoldása Európa és Eurázsia valamennyi országának közös érdeke.

Michel útjára egy hónappal azután került sor, hogy Olaf Scholz német kancellár vezető üzletemberek társaságában Pekingbe látogatott. A kancellár látogatását több uniós vezető is bírálta, noha Scholz arra kérte Kínát, hogy használja fel befolyását Vlagyimir Putyinnál.

Egy uniós tisztviselő azonban a múlt héten elmondta, hogy egyértelmű megbízást kapott arra, hogy milyen Kína-politikát folytassanak. „Új lendületre van szükség a kínai kapcsolatokhoz. Meg kell, hogy vizsgáljuk, hogy mi változott, és milyen paraméterek mentén haladjunk a jövőben“ – tette hozzá a tisztviselő.

(hu.euronews.com)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban