Na hlavný obsah

Tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza Szlovákiában

A szakemberek szerint gyorsabban beindult a tervezettnél a betétdíjas rendszer. Más országok számára is ösztönző példa lehet Szlovákia e téren.

Tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza Szlovákiában
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Az elmúlt tíz hónap alatt az italos flakonok és dobozok 70 százalékát váltották vissza. Jelenleg közel 3000 gyűjtőpont működik az országban. A betétdíjas rendszer első évére vonatkozó kötelezettség 60 százalékos visszaváltás volt. „Gyorsabban beindult, mint azt az első elemzések prognosztizálták. Sikerül rekordmennyiségű italos flakont és dobozt összegyűjteni Szlovákiában, bővíteni a gyűjtőhálózatot és csökkenteni a kidobott hulladék mennyiségét“ – mondták szakemberek. Alternatív megoldásokon is dolgoznak az illetékesek.

„Nagy siker a benzinkutaknál levő gyűjtőpontok megnyitása, jövőre bővül ez a rendszer“ – közölte Lucia Morvai, a visszaváltást működtető rendszer kommunikációért felelős igazgatója. Azt is elmondta, hogy más országok számára is ösztönző a szlovákiai példa, Málta is ezen az úton indul el. „A visszaváltórendszer folyamatosan fejlődik, a tapasztalatok alapján a teljes körű újrahasznosítás lenne a siker felé vezető út“ – tette hozzá. Szlovákiában január 1-je óta működik a betéti rendszer. A cél az, hogy 2025-re az eladott italok csomagolásának 90%-át visszaváltsák és újrahasznosítsák.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban