Na hlavný obsah

Radikalizmus Szlovákiában

A radikalizmus Szlovákiában sajnos régi „hagyományokra” tekint vissza, a pozsonyi kettősgyilkosságot követően jelenléte ezért újra fókuszba került.

Radikalizmus Szlovákiában

Több, a témában jártas vélemény szerint is, Szlovákiában a radikalizmus, a radikális csoportok jelenléte folyamatos. Politikai mozgalmakhoz is kötődnek, de jellemzően futball klubok szurkolói „kemény magját” is kitöltik. A szélsőbaloldalitól, a szélsőjobboldali, nacionalista, ultranacionalista irányultságig szinte minden megtalálható a szlovákiai palettán.

Egyes szervezetek inkább hazafias jelleget követnek, mások militáns vonalon mozognak, mint például a VZDOR Akciócsoport (Akčná skupina VZDOR), vagy a Szlovák Honvédek (Slovenskí branci). Egyesek, mint például a Szlovák Megújhodási Mozgalom (Slovenské Hnutie Obrody) magukat mérsékelt euroszkeptikusként, nacionalistaként, hazafiként reklámozzák, de a színfalak mögött kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezne más országok szélsőjobboldali szervezetivel, kifejezetten neonáci csoportosulásokkal. Érdekes jelenség, hogy egyes csoportok erős „internacionalista” beütést is hordoznak, így a magyar szélsőjobboldali, nemzeti radikális scénával is jó kapcsolato ápolnak.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban