Na hlavný obsah

Azon a településen szavazhatunk, ahol az állandó lakóhelyünk van

Abban a választókörzetben voksolhatunk, amelynek választói jegyzékében szerepelünk. Ha nyomós okunk van, hordozható szavazóurnát kérhetünk.

Azon a településen szavazhatunk, ahol az állandó lakóhelyünk van
Illusztrációs felvétel Foto: Shutterstock

Minden választópolgár kizárólag azon a településen szavazhat az összevont megyei és önkormányzati választás során, ahol az állandó lakhelye van. Abban a választókörzetben voksolhat, amelynek választói jegyzékében szerepel. Ha erre nyomós oka van, a választópolgár hordozható szavazóurnát kérhet. Ilyen például az egészségügyi ok.

„A választópolgárnak be kell mutatnia a személyi igazolványát, külföldieknek a tartózkodási engedélyüket. Ügyfélfogadási időben bárki ellenőrizheti az önkormányzatnál, hogy szerepel-e a neve az állandó névjegyzékben, hogy az adatai helyesen vannak-e feltüntetve, illetve kérheti az adatok kiegészítését vagy javítását“ – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője.

Az összevont megyei és önkormányzati választást október 29-én, szombaton tartják. A helyi önkormányzati választás borítékát és szavazóurnáját fehér, a megyei önkormányzati választás borítékát és szavazóurnáját kék színnel jelölik.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban