Na hlavný obsah

Csütörtökön a Killnet hackercsoport túlterheléses támadást hajtott végre több szlovákiai weboldal ellen

A csütörtökön az oroszpárti Killnet hackercsoport hajtott végre túlterheléses, úgynevezett DDoS támadást szlovákiai weboldalak ellen, többek között egy meg nem nevezett minisztérium is a célkeresztben volt - számolt be a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ).

Csütörtökön a Killnet hackercsoport túlterheléses támadást hajtott végre több szlovákiai weboldal ellen

A Killnet a 2022 február 24-i Ukrajna elleni Orosz invázió idején vált ismerté és leginkább úgynevezett DDoS vagyis a rendszereket, weboldalakat célzó túlterheléses támadásokat hajtottak végre, eddigi célpontjaik között volt Németország, Csehország, Románia, Litvánia. A csoport augusztusban a Lockheed Martin infrastruktúráit támadta, a vállalat fejlesztette ki és gyártja többek között a HIMARS rakétarendszereket is.

A Živé.sk szerint a csütörtöki támadást a Kilent úgynevezett anonymus.ru csoportja hajtotta végre. A Killnet erősen oroszpárti és bár alcsoportjuk az anonymus.ru nevében azt sugallja, hogy közük lehet az Anonymous hackercsoporthoz ez erősen megkérdőjelezhető, az Anonymous ugyanis az orosz-ukrán háború mellett kirobbant kvázi kiberháború oroszellenes oldalán foglal helyet és rendszeresen támad oroszországi, az orosz kormányhoz, iparhoz, hadiiparhoz köthető weboldalakat, webes infrastruktúrákat.

A Szlovákiát ért csütörtöki támadást megelőzően a Killnet szerdán északamerikai célpontokat támadott meg, többek között coloradói, valamint Kentucky and Mississippi állambeli szövetségi szervek honlapjait, de akciójukat igyekeztek az államok nagyobb területére kiterjeszteni, a támadási hullám az eufemisztikus „USA Offline” nevet viselte.

A Szlovákiát ért csütörtöki támadás célpontjai között voltak többek között a pozsonyi reptér, a szilácsi katonai reptér honlapja, a Wüstenrot és a Prvá stavebná sporiteľňa weboldalai és a Webglobe, WeDos valamint a HostCreators hosting szolgáltatók is, ahogy a RS Taxi, Grand Taxi, PnSk Taxi, Mercedes Taxi és a ATaxi taxiszolgáltatók weboldalai is.

A DDoS túlterheléses támadás lényge, hogy a támadó több tucat, akár több ezer lekéréssel terheli le egy szerver hálózati kapcsolatát vagy az azt kiszolgáló hálózati eszközöket. A megtámadott szolgáltatás teljes vagy részleges módon elérhetetlenné válik.

A támadásra csütörtök délután 13:00 és 15:00 között került sor és bár a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) riasztást adott ki, a támadás nem veszélyeztette különösebb módon az ország infrastruktúráit. Az NBÚ tájékoztatása szerint aktívan együttműködnek, és segítséget nyújtanak az érintett szervezeteknek, emellett egyéb intézkedéseket is hoznak. „Szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot a Nemzetbiztonsági Hivatallal incident@nbu.gov.sk címen” – tanácsolják.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban