Na hlavný obsah

Ma van a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe

Most tartják a sasvári zarándoklatot is.

Ma van a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe
Foto: TASR/Martin Baumann

Ma van a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepe, amit bár szerte a világon szeptember 15-én tartják, de csak Szlovákiában hivatalos ünnep, mert a Hétfájdalmú Szűz Mária egyben Szlovákia patrónája is. Máriát Pius pápa 1927-ben nyilvánította Szlovákia patrónusának.

A hívek ezen az ünnepen emlékeznek meg Szűz Mária hét fájdalmáról: Simon jövendöléséről Jézus születésének 40. napján, Mária és József Heródes előli meneküléséről Jeruzsálemből, a 12 éves Jézus kereséséről a jeruzsálemi templomban, negyedikként pedig Mária találkozásáról fiával a Keresztúton. Az ötödik fájdalom Mária szembesülése fia kínzásával és halálával, a hatodik, amikor a Szűzanya a halott fiát az ölében tartotta és a hetedik Jézus Krisztus sírba tétele.

Az ünnep szerves része a sasvári zarándoklat és búcsú. Az idei zarándoklat Ferenc pápa tavalyi szlovákiai látogatásának emlékei jegyében zajlott. Zuzana Čaputová köztársasági elnök – aki Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel és Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel együtt vett részt a szokásos zarándoklaton és szentmisén – elmondta, az üzenet, amit Ferenc pápa ezen a helyszínen tavaly közvetített, még mindig aktuális. „Fontos lenne, ha jó és rossz időkben egyaránt összefognánk. Még ha különbözik is a véleményünk vagy a meggyőződésünk, a közös jóba vetett hitnek egyesítenie kell bennünket“ – zárta gondolatait a köztársasági elnök.

(tasr, felvidek.ma)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban